Sarp Selcuk Logo Image

© Copyright Sarp Selçuk
Hayatımın bir güzü…
494
post-template-default,single,single-post,postid-494,single-format-standard,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Hayatımın bir güzü…

Hayatımın bir güzü…

Kırkaltı güz gördüm, daha kaç tane olur bilmem…
Bu güzün bendeki izleri bu karalamalar.

Elinizdeki baskının orijinaline dilerseniz eskiz defteri, dilerseniz de günce adını verebilirsiniz. Hayatımın bir güz döneminin belgeleri olarak çizdim ve yazdım. Hayatımın bir dönemi kimi ilgilendirir bilmem ama her bir sayfayı çizip yazarken çok farklı günlerde, çok farklı ruh hallerindeydim.

Bu güz dönemi, yaşamımda büyük bir değişiklik dönemiydi.Defterim, hiç unutmamam gereken olayları, insanları ve onların davranışlarının bendeki etkilerini barındırması açısından önemli.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde başladığım Sanatta Yeterlik kapsamındaki “Alternatif Arayışlar” proje atölyesi için bir arayış yoluydu esasında bu defter. Bugünse bırakmayı hiç istemeyeceğim bir dost oldu bana.

Prof. A. Mümtaz Sağlam’a bu derste önümde açtığı ufuk, yardım, katkı ve destekleri için çok teşekkür ederim.

 

Sıkıntılı dönemler çizerek geçer. Kağıt ve kalem çok eski zamanlardan beri dostlarım. Bir dostla dertleşmek gibi benim için çizmek.

Ne çizdiğimin bazen hiç bir önemi yok. Sadece çizmiş olmak için çizmek.

 

KANSER,

kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.

Kanser (cancer) terimi, tıbbın babası olarak bilinen Yunan fizikçi Hippocrates (MÖ 460-370) tarafından oluşturulmuştur. Hippocrates carcinos ve carcinoma terimlerini ülser oluşturan ve ülser oluşturmayan tümörler için kullanmıştır (hsgmsaglikgovtr, 2020).

 

 

İnsanlar sadece işini yapsa, her şey çok daha güzel olur. Ama…

 

 

Tamam bu güz iklim olarak olmasa da psikolojik olarak gayet çetin geçiyor.

Fakültede verdiğim dersler yanında bir de DEÜ GSE’de sanatta yeterlik derslerimi alıyorum. Üstüne üstlük bölümde uygulanan her türlü psiklojik baskı ve bezdirme çabaları.

Sıkıntı insana her şeyi yaptırıyor da

neden ASLAN?

Bu arada yeni “Aslan Kral” animasyonu inanılmaz güzel olmuş.

 

 

Güzel günler, paylaşılınca daha da güzel.

 

 

Bu ders beni gerçekten çizdiriyor.

 

 

İnsanın sevdiği işi yapması lazım, çizmeyi seviyorsa çizmeli.

Sevmiyorsa zorlamaya da gerek yok…

 

 

Özgürken insan ne kadar farkında özgür olduğunun?

Esirler bilir özgürlüğün ne olduğunu.

Hep aydınlık olmaz.

Karanlığı görmeden, anlayamazsın aydınlığın değerini.

 

 

Yaşam enerjisi…

 

 

“Her şey bitti, artık dayanamıyorum.” dedikten sonra,

biraz gayretle başlayan kısım, hayatın güzel tarafı işte.

 

 

Ben genç olmanın ne olduğunu biliyorum

Fakat sen yaşlılığın ne olduğunu bilmezsin

Bir gün, sen de aynı şeyleri söylüyor olacaksın

Zaman geçip gidiyor ve bu hikaye anlatılıyor

Birçok soru sordum

Tanıştığım akıllı adamlara

Cevapları bulamadım

Henüz kimse bulamamış

Hatırlanacak günler olacak

Gözyaşı ve kahkahalarla dolu

Yazdan sonra kış gelecek

Böylece yıllar geçecek

Öyleyse arkadaşım, gel beraber müzik yapalım

Sen bana yenisini söylerken, ben eskisini çalacağım

Zamanla, senin gençlik günlerin geçerken

Zamanlarını seninle paylaşan birileri olacak

(Orson Welles – I Know What It is To Be Young – 1984)

 

 

Beni yoran, çok çalışmak değil;

beni esas yoran olmamış, ham insanlar.

 

 

Ders verirken benim de çizmem bencillik mi acaba?

Onlar çizerken ben de bir kenarda, kaçak göcek çiziyorum.

 

 

AŞK

ad

1.

Tuğba.

2.

bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu.

3.

iki ayrı cinsin birbirine karşı duydukları bedensel ve ruhsal güçlü duygu, sevgi ilişkisi.

4.

sevgili.

5.

bir şeyi yapmak için büyük bir istek duyarak harekete geçmek.

6.

heyecanlanmak, coşmak.

 

 

ŞİZOFRENİ nedir?

Şizofreni, hastaların gerçek ile gerçek dışı olan olguları birbirinden ayırt edememesine yol açan, sağlıklı düşünce akışı, duygu kontrolü ve normal davranışa engel olan ciddi bir beyin hastalığıdır. Çoğu zaman yavaş yavaş gelişim gösterir. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir, ciddi komplikasyonlar gelişmeden hastalığın kontrol altına alınmasını sağlar. Hastalık genel olarak çarpık düşünceler, halüsinasyonlar, korku ve paranoyalardan oluşur.

Hastalığın alevlenme dönemlerinde gerçek ve gerçek dışı ögelerin birbirinden ayırt edilememesi durumu belirgin şekilde söz konusudur. Bu duruma psikoz adı verilmektedir ve şizofreni en şiddetli psikotik hastalıklardan bir tanesidir.

Belirtileri nelerdir?

• Şizofreni hastalarında gerçek dışı olaylara inanma durumu söz konusudur. Örnek vermek gerekirse hasta, birinin ona takıntılı derecede aşık olduğu, zarar gördüğü veya tacize uğradığı, başkaları tarafından takip edildiği, büyük bir felaketin meydana gelmek üzere olduğu gibi gerçek dışı düşüncelere veya şüphelere kapılabilir.

• Şizofrenide yaygın şekilde görülen gerçekte olmayan şeyleri görme veya duyma gibi durumlar halüsinasyon olarak nitelendirilir. Bunlar şizofreni hastaları tarafından tamamen gerçek olarak hissedilir ve normal bir deneyimin gücüne eşdeğerdir.

• Düzensiz düşünce ve konuşma şizofreni hastalığında yaygın görülen semptomlardan bir diğeridir.

• Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir (medicalparkcomtr, 2020).

 

 

Genç yaşlarda karşına çıkan her problem çok ağır, kaldırılamayacak yükler gibi gelir insana. Yaşın ilerledikçe önceki problemlerin ne kadar basit ve gereksiz olduğunu düşünürsün. Hayat böyle eski derdi azımsayıp, yeni derdi büyüterek geçer gider. Keşke hiç bir şeyi kafamıza bu kadar takmadan yaşayabilsek. Şunu bil ki buraya geldiğinde, orada seni üzen her şey çok geride kalmış olacak. Kalbinin yaraları bir süre daha sızlayacak ve sonra kabuk bağlayacak. İzleri de seni büyütecek sevgili kızım.

 

 

Şimdi ben 12 yaşımda olsam sen de yaklaşık ben yaşlarda. Abim de hayatta olsa. Çocuk olsak yine, sanki hiç bir şey yaşanmamış gibi.

 

Hayatımın bir güzüne ait eskiz defterimi arka arkaya dizerken fark ettim ki serbest hayattan yerleşik iş hayatına geçmek beni oldukça zorlamış. Sayfalardan birinde de yazdığım gibi, esasında yoran iş değil insanlar. Egolar çok şişkin, kompleksler hastalık derecesinde. Bunun sebebi de çoğunun mesleki yeterliliklerinin olmaması ve bunu kendilerine bile itiraf edememeleri.

Sorunsuz ve hayallerdeki gibi bir iş olabilecekken yetki sahiplerinin beceriksizliğiyle her şey kabusa dönüşebiliyor.

Sabahattin Ali’nin kitap kapaklarını çizerken, onun yaşamını da okumuştum. İnsan nelere dayanıyor diye düşünüp kendi dertlerimden utanmıştım.

Her yeni gün, kalan hayatının ilk günüdür. Bu sözü ilk duyduğumdan beri çok hoşuma gitmiştir. Yeni günün neler getireceğini kimse bilemez. Zeynep’ime de yazdığım gibi, her sorun geçici.

Her ne olursa olsun desteğini ve varlığını hep yanımda hissettiğim, hayatımın aşkı sevgili Tuğba’m benim en büyük hediyem.

 

2019 – 2020 Güz dönemi (Eylül – Ocak)

 

KAYNAKÇA

– T.C. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Kanser Daire başkanlığı. (2020). hsgmsaglikgovtr. çevrimiçi 06 Ocak 2020,

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-nedir-belirtileri

– Medical Park, Sağlık Rehberi, Psikiyatri. (2020). medicalparkcomtr. çevrimiçi 06 Ocak 2020, https://www.medicalpark.com.tr/sizofren/hg-2126

Tags:
No Comments

Post A Comment